top of page

Over ons

Alehoppa vzw bouwt aan een samenleving zonder drempels, om andersmobiele kinderen en hun ouders te helpen. Een wereld waar ze alle kansen krijgen om te spelen, te leren en te genieten, zoals alle andere kinderen. Een wereld waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn en niet hun beperking.

Alehoppa is er …

 • voor andersmobiele kinderen en hun ouders

 • voor scholen en verenigingen

 • voor therapeuten

 

Alehoppa gaat over tot actie:

 • We delen kennis en ervaringen om gebouwen en activiteiten toegankelijker te maken.

 • We wisselen hulpmiddelen uit en maken ze op maat.

 • We informeren over de spierziekte SMA en steunen onderzoek.

 • We zamelen geld in om dat alles mogelijk te maken

Merk jij dat ook?

 

Als ouder wil je niets liever dan je kind gelukkig zien. Je wil hen zien lachen, nieuwe dingen uitproberen, vrienden maken. Het leven ontdekken met vallen en opstaan.

 

Maar heeft je kind een motorische beperking? Dan bots je al snel op drempels:

 

 • Hoe geraakt je kind tot in de klas?

 • Kan het samen met de andere kinderen schilderen aan de schildertafel?

 • Hoe kan het zo goed mogelijk meedoen met de turnles?

 • Wat als je waterrat wil leren zwemmen?

 • Kan je kind het toilet bereiken in de lokalen van de jeugdbeweging?

 • Je wil spierversterkende oefeningen doen thuis, maar de hulpmiddelen zijn duur. En er is een lange wachttijd na de aanvraag.

 • Scholen en verenigingen kunnen subsidies aanvragen maar hoe begin je daaraan? En wat met de alledaagse aanpassingen?

 

Je wil dat je kind zijn talenten ontplooit op school en in zijn vrije tijd. Een beperking mag dat niet in de weg staan. Maar je kind stimuleren is niet altijd makkelijk zonder ondersteuning.

 

 

Alehoppa staat je bij met raad en daad

 

Wij botsten op dezelfde muren. En we vonden oplossingen! Die ervaringen delen we graag met andere gezinnen, met jou. Waarom? Omdat we zien dat zelfs kleine aanpassingen een groot verschil maken. En omdat we geloven dat we samen meer kunnen dan alleen.

Red Wall & Stairs

Ons verhaal

Olivia

Wij zijn de trotse mama en meters van Olivia, een vrolijke, sociale, slimme meid die in 2016  in ons leven kwam. Toen ze anderhalf jaar oud was, kregen we te horen dat Olivia “spinale musculaire atrofie” (SMA) heeft. Door die spierziekte zal ze waarschijnlijk nooit zelfstandig kunnen stappen en heeft ze een rolstoel nodig. Onze wereld stond stil. We wilden niets liever dan dat Olivia kon spelen, ravotten en haar dromen najagen, net als andere kinderen. Maar dat is niet vanzelfsprekend, in een wereld vol fysieke drempels.

Alehoppa vzw

Olivia is niet alleen, dat beseften we snel. Zoveel kinderen en gezinnen maken hetzelfde door. Voor hen, voor jullie, wilden we iets doen. Datzelfde jaar nog richtten we Alehoppa op. ‘We’, dat zijn An-Katrien, Lies en Ellen die Hulp en Ondersteuning bieden voor een Perfecte Participatie van Andersmobiele kinderen. Laat ons de handen in mekaar slaan, elkaar helpen. Want samen weten we altijd meer dan alleen.

Logo alehoppa cirkel.jpg
Vrouwen Hands Holding

Krachten bundelen

We bleven intussen niet bij de pakken zitten. We werkten al enkele drempels weg, en dat deden we niet alleen. De inzet en de hulp van leerkrachten en begeleiders waren groot en hartverwarmend. Net als de opkomst van zoveel mensen op onze benefietacties. We maakten enkele nuttige hulpmiddelen, en boden loop- en trappelbruggetjes, klimrekjes en toiletbankjes aan. Samen met de school van Olivia zorgden we voor een lift die een kind in een rolstoel kan bedienen. Zo zal ook zij naar ‘de hogere klas’ kunnen. Kleine en grote aanpassingen: ze maken een wereld van verschil.

Vandaag.

Kinderen blijven niet klein. Hun leefwereld wordt steeds groter. We merken dat individuele aanpassingen soms niet meer voldoende zijn om hen alle kansen te geven die ze verdienen. Daarom zetten we in op toegankelijke steden, openbare ruimtes … Onze droom van een samenleving zonder drempels blijft ons doel!

Paraplegic Sportevenement

Bestuursraad

De vzw Alehoppa werd opgericht door drie oprichtende leden.

An-Katrien Vynckier

bestuurslid

Lies Clarysse

bestuurslid

Ellen Dhaese

bestuurslid

Maatschappelijke zetel: Fazantenlaan 13, 8200 Brugge

Ondernemingsnummer: 0716833859

bottom of page