top of page

Project Lift@SLOS officieel geopend

Bijgewerkt op: 14 feb. 2023

Op 11 februari 2023 vond de officiële opening plaats, in het bijzijn van de Vlaamse Minister van Onderwijs Ben Weyts, de Brugse Schepen van Welzijn Pieter Marechal en Vlaams Volksvertegenwoordiger Maaike Devreese, van de verbouwingswerken in de basisschool Sint-Lodewijkscollege Spoorwegstraat in Brugge (Sint-Michiels) waarbij toegankelijkheid voor rolstoelen een prominente plaats kreeg door de nodige aanpassingen in het gebouw en de realisatie van een lift in samenwerking met vzw Alehoppa.Het klinkt mooi in theorie… “elk publiek gebouw zou toegankelijk moeten zijn voor mindermobiele bezoekers”. Of het nu om musea, winkels, cultuurcentra, of … scholen gaat. In de praktijk bots je in heel wat scholen nog op heel hoge drempels, letterlijk en figuurlijk. Probleem hierbij is dat de vaak verouderde schoolgebouwen bouwtechnisch weinig mogelijkheden bieden en dat de financiering om de school rolstoeltoegankelijk te maken – zelfs bij een aanzienlijke renovatie – niet altijd beschikbaar is.De zeer constructieve en succesvolle samenwerking tussen de school en de vzw Alehoppa toont aan dat het perfect mogelijk is, mits de nodige aandacht, om ook oudere schoolgebouwen maximaal toegankelijk te maken. Hiermee mag deze Brugse school zich ook trots als voorbeeld zien voor andere lopende en toekomstige verbouwingen van schoolgebouwen.

“We hebben met dit voorbeeld getoond dat het weldegelijk mogelijk is om ook in oude schoolgebouwen toegankelijkheid te realiseren. We roepen de Vlaamse overheid en de lokale besturen op om bij elke nieuwbouw of verbouwing van schoolgebouwen toegankelijkheid volledig op te nemen als doelstelling. Deze Brugse school toont alvast dat het mogelijk is.”, aldus Alehoppa

Het feit dat de Minister van Onderwijs, Ben Weyts, het zeer geapprecieerde engagement nam om aanwezig te zijn bij deze officiële opening, stemt ons optimistisch dat toegankelijkheid integreren in lopende en toekomstige verbouwingsprojecten van scholen hoog op de agenda staat.


Bron: Het Laatste Nieuws

Vlaanderen investeert deze regeerperiode meer dan ooit in het bouwen of verbouwen van scholen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Investeren in de kwaliteit van de onderwijsinfrastructuren, is ook investeren in de kwaliteit van ons onderwijs en in kwaliteitsvolle plaatsen voor al onze leerlingen over heel Vlaanderen. Ook hier in Brugge."

Het rolstoeltoegankelijk maken van onze samenleving, en dan nog specifiek voor kinderen, stopt hier niet met dit fantastische initiatief, integendeel. Er is nog een lange weg af te leggen, of het nu gaat over toegankelijk busvervoer voor schoolverplaatsingen, een toegankelijke muziek- en tekenacademie, een toegankelijk stadscentrum, … overal zijn er nog drempels te overwinnen. Het feit dat Brugge als één van de eerste steden een toegankelijkheidsambtenaar in dienst heeft, is al een belangrijke stap.

Het project Lift@SLOS was de eerste grote uitdaging van Alehoppa vzw in 2019. De initiële focus van 'een lift voor 1 leerling in de school' verlegde zich ook gaandeweg, dankzij de open en toekomstgerichte visie van het schoolbestuur, naar naar het creëren van een breed toegankelijke school met niet alleen een verruimd gebruik van de lift, maar ook een bijkomend rolstoeltoegankelijk toilet, wegwerken van drempels in de school, ... We houden er nogmaals aan om al onze sponsors van de voorbije jaren, alsook iedereen die een steentje heeft bijgedragen via de talrijke acties van harte te bedanken.158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page