top of page
Foto van schrijverAlehoppa vzw

De Warmste Week 2024 en Alehoppa: Samen vlammen tegen eenzaamheid voor andersmobiele kinderen

Bijgewerkt op: 30 jul.

De eenzaamheid in onze samenleving is onrustwekkend groot... Daarom komt de Warmste Week dit jaar in actie tegen eenzaamheid. De grootste solidariteitsactie in Vlaanderen steunt in 2024 projecten die mensen terug in hun kracht zetten zodat ze zich begrepen, aanvaard maar vooral terug verbonden voelen in onze samenleving.



Kinderen met een beperkte fysieke mobiliteit, bijvoorbeeld in een rolstoel, kunnen in het beste geval terugvallen op een aangepaste, stabiele dagelijkse leef- en schoolomgeving. Wanneer de vakanties echter voor de deur staan en ze samen met hun vrienden aan activiteiten of aan (sport)kampjes willen deelnemen, in een nieuwe omgeving, valt die stabiliteit vaak weg. Plots moet de vertrouwde leef- en schoolomgeving wijken voor de onzekerheid over toegankelijke recreatielocaties. Hierdoor kijken kinderen met een fysieke beperking en hun omgeving vaak niet uit naar de vakantieperiodes en moeten ze hopen dat deze snel voorbij zijn. Ze merken dat hun vriendjes en vriendinnetjes allemaal samen wel aan het supercoole sportkamp kunnen deelnemen, dat ze voor een tiendaagse in tenten kunnen slapen op de avontuurlijke kampplaats van de jeugdbeweging of dat hun vriendjes onbezorgd met het hele gezin op avontuurlijke kampeervakanties kunnen vertrekken. Alleen… blijven zij, de kinderen met de fysieke beperking nog te vaak in eenzaamheid achter tijdens deze vakantieperiodes die voor alle kinderen nochtans een moment zou moeten zijn waar men reikhalzend naar kan uitkijken en waar men herinneringen voor het leven opbouwt.

Olivia (8 jaar, behendige rolstoelgebruiker met de spierziekte SMA) was dolgelukkig op haar kampje met haar vriendinnen. Maar hiervoor is haar papa (die eigenlijk moest gaan werken…) wel een halve dag op 5 met de klusjesman van het gebouw in de weer geweest om de juiste drempelhulpen te plaatsen zodat Olivia overal (ja, ook in het aangepaste toilet) zou geraken. “Zonder het aanpassen en plaatsen van drempelhulpen, had Olivia weer overal naar toe gedragen moeten worden, een hele dag niet naar het toilet kunnen gaan of nog erger, in eenzaamheid thuis moeten blijven… Het zou goed zijn mochten er nog meer kamplocaties toegankelijk gemaakt kunnen worden tijdens een kampje.” (papa Olivia).

Herkenbaar? Welke zijn de drempels, letterlijk en figuurlijk, waar jouw kind de rolstoel bij het maken van vakantieplannen tegenaan botst wanneer het op kamp wil met de vriendjes en vriendinnetjes? Of waar valt jouw kind uit de boot? Wat zijn jouw concrete noden en problemen bij het vinden van geschikte vakantie-opvang voor jouw kind met een fysieke beperking? Laat ’t ons weten per mail (info@alehoppa.be) of via het contactformulier op www.alehoppa.be

Ook organisaties die hun kamp inclusiever willen maken voor kinderen met een fysieke beperking, of misschien al eerder de vraag kregen of een kind met een fysieke beperking kan inschrijven op een kamp of vakantie-activiteit, en waarbij er extra hulpmiddelen, extra hulp of ondersteuning nodig was, mogen dit ook laten weten via het contactformulier op www.alehoppa.be

Hoe beter we jullie noden leren kennen, hoe beter we mee kunnen zoeken naar concrete oplossingen. Oplossingen waarvan we hopen dat we via het DWW fonds 2024 ook de nodige financiële ondersteuning kunnen verkrijgen om die concreet te realiseren in 2025. Ook als je interesse hebt om mee te werken aan dit project, laat van je horen!








53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page