“Het kind in de rolstoel mag de score noteren”
Turn- en sportlesjes op school. Voor veel kinderen is dit een activiteit om naar uit te kijken, even niet stil moeten zitten en je volledig fysiek kunnen uitleven. Andersmobiele kinderen willen dat ook heel graag, maar als je in een rolstoel zit of minder mobiel bent zoals Thorben en Siebren uit Lauwe, bots je al gauw tegen heel wat drempels aan. Het is voor turn- en sportleerkrachten niet evident om zelf uit te zoeken hoe ze een andersmobiel kind volop kunnen laten mee sporten in de les. En scholen hebben helaas ook geen budgetten om veel aangepast materiaal te kopen. Ondanks veel goeie wil zorgt dit ervoor dat andersmobiele kinderen aan de kant moeten zitten om bijvoorbeeld de score bij te houden. Of soms krijgt het kind in een rolstoeltje een leesopdrachtje of mag het de reservebal vasthouden terwijl de vriendjes zich volledig kunnen uitleven.
Daar verandert Alehoppa iets aan! Als één van de 200 geselecteerde projecten door de “Warmste Week 2021” met het thema “Kunnen zijn wie je bent”, kan het project “sport@school” nu ook al worden uitgerold. Hiermee zorgen we er voor dat ook andersmobiele kinderen kunnen zijn wie ze zijn, en vaak is dat verrassend sportief!
Alehoppa kon op 22 april 2022 de eerste sportpakketten overhandigen in de school van Siebren en Thorben, Ter Molen in Lauwe.
(foto Het Nieuwsblad)
"Tweelingbroers (5) met spierziekte kunnen eindelijk meeturnen met klasgenootjes: “Zie ze lachen, dat doet deugd” (Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220422_94549260)
De pretoogjes lichten nog meer op, de glimlach verbreedt zo mogelijk nog meer. Op een stuiterbal rollen, zichzelf op karretjes voortduwend, elkaar en de juffen plagend op het hoofd tikken met een lange, zachte knuppel. Dit is hoe plezier eruitziet.
Niet evident nochtans. Siebren en Thorben, tweelingbroers van 5 jaar, kampen namelijk met de spierziekte MSA (Meervoudig systeem atrofie). Lange afstanden doen ze met de rolstoel, een looprekje helpt hen door het dagelijkse leven.
Dat het niet evident is, merkte ook turnjuf An op. In basisschool Ter Molen in Lauwe zorgen ze dat het olijke duo ondersteund wordt, door aangepast sanitair bijvoorbeeld, maar dat is niet altijd even makkelijk. “Toen de juf aangaf dat het moeilijker werd voor mijn zoontjes om mee te doen, zocht ik via de sociale media naar een oplossing”, zegt mama Shana Laflere. “Ze willen ook gewoon meedoen met hun klasgenoten. Ze willen daar niet gewoon zitten te zitten.”
(foto Het Nieuwsblad)
ALEHOPPA Via Facebook kwam ze in contact met Alehoppa, een vzw die andersmobiele kinderen en hun ouders helpt. In het kader van de Warmste Week van vorig jaar rolden ze het project sport@school uit. Daarmee kopen ze turn- en speelmateriaal aan dat aangepast is voor kinderen zoals Siebren en Thorben en geven ze tips.
“Het is niet evident om zelf uit te zoeken hoe ze andersmobiele kinderen kunnen laten meesporten en vaak ontbreekt het scholen aan budget. Ondanks de goede wil krijgen ze dan een leestaakje, houden ze de reservebal vast of moeten ze de score bijhouden. Met experten en ervaringsdeskundigen stelden we pakketten samen met sportmateriaal die dat moeten tegengaan”, zegt Gunter Ceuppens van de vzw.
Een van de vijf eerste pakketten ging naar de school van Siebren en Thorben, later deelt de vzw nog eens 25 pakketten uit. Een succes, want ondanks hun spierziekte was de tweeling meteen in de weer. En dat stemt ook mama Shana, die zelf ook snoep verkocht voor het project, enthousiast.
“In 2019 kregen ze de diagnose en dankzij viermaandelijkse ruggenprik blijven ze redelijk stabiel. Toch is de toekomst altijd het onbekende. Je weet nooit wat ze zullen kunnen of wat er zal gebeuren. Als je ze dan zo ziet lachen, dan doet dat deugd. Gelukkig hebben ze ook elkaar. Wij kunnen als ouder wel luisteren, we kunnen het nooit helemaal begrijpen. Zo hebben ze toch steun aan elkaar.”
コメント